woensdag 27 april 2011

Rosella thee

Op Bali lopen verschillende projecten om de lokale armere volking die niet profiteerd van het toerisme aan werk te helpen. Een van die projecten in het Noord-oosten van Bali is daarbij zeer succesvol. Op de daar veel drogere grond verbouwd men nu volop de Rosella plant. De Hibiscus Sabdariffa L., ook bekend als Rosella, Rozelle, Red Rorrel, Oseille Rouge, Karkade en Kazeru, is een van de meest waardevolle natuur geschenken. Het gaat hierbij niet om de schitterende bloemen maar om de knoppen van de Rosella. Oorspronkelijk uit Afrika, houdt deze struik-plant van extreem droge en warme omstandigheden. De knoppen bevatten een hoge concentratie aan vitaminen en voedingsstoffen.


Rosella is rijk aan stoffen die een goede gezondheid bevorderen, waaronder de vitamines A, B1, B2, C en D. Het vitamine C-gehalte is 260-280 milligram per 100 gram, dat is ruim negen maal die van een sinasappel.

Het Journal of Ethnopharmacology, een academische publicatie over het omgaan met geneesmiddelen-gebruik van planten, meldde dat het gebruik van Rosella de bloeddruk verbeterd. De flavono├»den verminderen de viscositeit van het bloed, verbetert de doorbloeding en verhogen het zuurstofgehalte in het bloed, zeggen de onderzoekers, dus in wezen wordt de werklast  van het hart verminderd. Deze voordelen zijn bevestigd door onderzoek uitgevoerd door de Del Sur Biomedical Research Centre in Mexico. Tevens werkt Rosella cholestorol verlagend en een goed middel tegen buik kramp. Rosella kan als thee gezet en gedronken worden. Een groot aantal hotels verkopen Rosella in een decorative verpakking.
Ik drink het zelf al een aantal weken, en ik merk dat ik 's morgens veel uitgeruster ben als daarvoor.

Geen opmerkingen: