donderdag 5 mei 2011

Durian tijd in Bali

Het is weer Durian tijd. Je mag ze niet meenemen in een taxi of een bus, in een winkelcentrum, en zelfs sommige hotels verbieden je om ze mee te nemen naar je kamer. De durian is een van die vruchten die een scherpe geur afgeven nog voordat ze open gesneden zijn. En ja, ze zijn heerlijk om te eten, tenminste als je geen smaakpapillen hebt. Eens was genoeg voor mij!
Het eetbare vruchtvlees geeft een kenmerkende geur af, sterk en doordringend, zelfs wanneer de schil nog intact is. Sommige mensen beschouwen de durian als geurig, anderen vinden de geur overweldigend en soms afgrijselijk. De geur roept reacties op van intens genot tot uiterste walging, en is op verschillende manieren omschreven als geurige amandelen, rotte uien, terpentine, zweetvoeten, rotte vis, schuimig vanille tot een penetrante riool lucht.
Het vlees kan worden gegeten in verschillende stadia van rijpheid, en het wordt gebruikt in een breed scala van hartige en zoete eetwaren. De zaden kunnen ook worden gegeten als ze worden gekookt.

Geen opmerkingen: