vrijdag 3 juni 2011

Warungs en Restaurants op Bali

Een kort overzicht van restaurants op Bali. Bij een groot aantal restaurants heb ik zelf gegeten, de andere heb ik toegevoegt op basis van goede recenties op internet. De grote hoeveelheid Japanse en dure Westerse restaurants heb ik bewust weggelaten, Grieks of Italiaans kan in Nederland weer. Deze lijst is zeker niet kompleet en sommige reataurants kunnen inmiddels al weer gesloten zijn. Reken er wel op dat sterke drank en wijn schrikbarend duur is op Bali.



BALI Restaurants Sanur

Sanur is de thuisbasis van vele kleine, redelijk geprijsd en vriendelijke retaurants met een mix van diverse internationale en lokale keukens, maar de oude toeristische hot-spot biedt geen culinaire hoogtepunten in vergelijking met Seminyak, Ubud of Nusa Dua.

CharMING, Jalan Danau Tamblingan 97, en de veel langer bestaande RESTO Ming, Jalan Danau Tamblingan 105, worden beide beheerd door de Frans opgeleide Mr. Ming en hebben vergelijkbare menu's met Franse en Aziatische Fusion gerechten.
CAFE BATU JIMBAR, Jalan Danau Tamblingan, is een casual eetcafe en populair bij regelmatige bezoekers van Sanur en expats die hier komen voor het ontbijt, lunch of diner.
MEZZANINE een open-air restaurant rechts bij de ingang van het Puri Santrian resort in het zuiden van Sanur. Je zit comfortabel in de voortuin of de binnenruimte en geniet van een ruime keuze aan Westerse, Japanse, Chinese en Thaise gerechten.

BALI Restaurants Jimbaran

De beste plaats voor verse vis is nog steeds Jimbaran Beach met zijn rijen van open restaurants direct aan het zandstrand in de buurt van de Bali-Inter-Continental Resort en tussen het Keraton Hotel en de luchthaven. Het aantal eetgelegenheden neemt snel toe, maar de oorspronkelijke zes restaurants aan de luchthaven kant van het Keraton Hotel (LIA is mijn favoriet) zijn nog steeds de meest redelijke in prijs, en ze serveren hetzelfde heerlijke eten. Alle soorten verse vis, inktvis, krab, garnalen, kreeften worden bereid op de open grill (kokosschillen in plaats van houtskool) met exotische kruiden en specerijen. Maar pas op: de 25 of meer restaurants tussen het Inter-Continental en het Four Seasons resort hotel zijn veel duurder (zij betalen 30% tot 40% commissie aan bus/taxi chauffers en gidsen), en hun prijzen voor wijn zijn belachelijk!

BALI Restaurants Ubud

CAFE LOTUS bestaat al vele jaren. Gelegen in het centrum van Ubud tussen de hoofdstraat en een grote, mooie lotus vijver aan de voorkant van een tempel (ontworpen door de beroemde kunstenaar I Gusti Nyoman Lempad). Dit gezellige open-air restaurant serveert een verscheidenheid aan Italiaanse pastagerechten en een aantal Aziatische en lokale specialiteiten.
CASA LUNA biedt een aantal Balinese en mediterrane gerechten die erg interessant zijn op het menu, maar het kan soms een beetje teleurstellend zijn.
MURNI'S WARUNG, gelegen naast de Campuan brug, is gebouwd op verschillende niveaus tussen de weg en de rivier, dit is een uitstekende plek om de 'Bebek Betutu' en andere lokale specialiteiten te proberen.
DIRTY DUCK in Padang Tegal ongeveer een kilometer ten zuiden van de hoofdstraat van Ubud.
Hun aanbod van Indonesische en Westerse gerechten is heel smakelijk,
ARY'S WARUNG, een stijlvolle bistro in het centrum van de stad met creatieve oosterse en internationale gerechten en een keuze van interessante vegetarische gerechten.
MOZAIC aan de Jalan Raya Sanggingan, de weg van Campuhan naar Sayan. Het biedt zeer aangenaam buiten de deur zitten, heeft een uitstekende service en een creatieve keuken.
TROPICAL BAI, Jalan Raya Sanggingan, is een open-air restaurant met een mooi sawah uitzicht en vriendelijke service. Zij bieden creatieve Frans-Aziatische fusion gerechten tegen lage prijzen.

BALI Restaurants Kuta (inclusief Kuta, Legian en Seminyak)

Het grootste aantal en verscheidenheid aan restaurants bevind zich in het gebied dat zich uitstrekt over ongeveer 6 tot 10 kilometer van de luchthaven naar Basangkasa en verder naar het noorden.

Beide KETUPAT restaurants, Jalan Legian Raya 109, en Jalan Dewi Sri in Kuta, bieden een
grote verscheidenheid aan Indonesische specialiteiten in een aangename omgeving.
SATE BALI, Jalan Laksmana 22A. Het menu in deze up-market Warung bevat niet alleen alle
soorten sate, maar ook vele Balinese specialiteiten.
WARUNG BATAVIA, Jalan Kerobokan en WARUNG MURAH, Jalan Double Six in de buurt van het
strand bieden beide lokale gerechten tegen bodemprijzen.
WARUNG BAKU DAPA, Jl. Double Six, in het midden van de meest populaire nacht clubs.
MADE's WARUNG aan de Jalan Pantai in het centrum van Kuta de buurt van de Bemo Corner.
Dit is de plek om te zien en gezien te worden en bestaat al 30 jaar. Hier moet u gegeten hebben.
POPPIES RESTAURANT op Poppies Gang. In een prachtige tuin kunt u kiezen uit een aantal
Aziatische en Westerse gerechten.
QUEEN'S OF INDIA in Jalan Kartika Plaza. Dit eetcafe behoort tot de Queen's groep en biedt
een zeer uitgebreid India's menu.
MADE's Warung in Basangkasa op de weg naar het Oberoi Hotel biedt een ruime keuze aan
gerechten uit vele delen van de wereld.
FEYLOON, Jalan Raya Kuta. Het biedt een uitstekende Kantonese keuken.
ZANZIBAR, Jalan Pantai Arjuna. Het menu bevat een goede keuze van de westerse en lokale
gerechten, visspecialiteiten en vele soorten pizza's.
MANNEKEPIS, Jalan Raya Seminyak nr. 2, is een Jazz & Blues Bistro met een heerlijke Belgische keuken.
GATEWAY OF INDIA in Seminyak, Jalan Dyana Pura nr. 10. Ze bieden een goede keuze van de
Indiase specialiteiten.
THE QUEENS TANDOOR, Jalan Seminyak 73, serveert nu dezelfde heerlijke Indische
specialiteiten in Bali waarvoor hij bekend is in Jakarta sinds 1986.
MAMA'S restaurant in Kuta, die de klok rond geopend en serveert Duitse HomeCooking
tegen lage prijzen.

Mijn advies, mijd de dure westerse restaurants, u betaald vaak te veel in verhouding met de prijzen hier. Zoek een goede lokale Balinese of Javaanse Warung, hier kunt u heerlijk eten voor een fractie van de prijs. Vaak nog voor minder dan 4 euro per persoon inclusief een verse fruit juice. En probeer zeker eens Babi Guling, heerlijk geroosterd speenvarken of Bebek, eend op diverse manieren bereid.
Maar desondanks blijft uit eten gaan stukker goedkoper dan in Nederland.

Geen opmerkingen: