zondag 31 juli 2011

Rijstbouw in Bali

Vroeger werd op Bali de traditionele Balinese rijst verbouwd. Een lange grote korrel, stevig en vol smaak. Maar deze soort rijst kan maar 3 keer paar jaar geoogst worden, dus is men ook hier overgestapt op de gewone rijst, met 4 oogsten per jaar. Alleen in de omgeving van Jatiluwih vind je nog Balinese rijst.


Als de vorige oogst van de sawah is gehaald, staan er op het droge land alleen nog de stoppels van de rijstplanten. Een gedeelte van de stoppels wordt verbrand om een goede meststof te krijgen, de rest laat men verdorren.

Na enkele weken wordt er een laagje water in de sawah gezet, waardoor ook de wortels van de planten verrotten. Ook lopen er in deze periode vaak honderden eenden rond op de sawah, die de insecten opeten, maar tevens ook voor weer voor mest zorgen. Nu zijn er zo'n 3 weken om, een en ander een beetje afhankelijk van de zon en het rottings proces.

Als dit gebeurd is wordt de sawah voor de eerste keer omgeploegd. Hier in West Bali wordt dit nog vaak gedaan door 2 buffels die de ploeg voortrekken, in de rest van Bali wordt het meestal al mechanisch gedaan. Na een week wordt er voor de tweede keer geploegd, hierna wordt dan de sawah vol water gezet.
langs de kant van de sawah maakt men dan een kleine bak, waar de jonge rijstplantjes gepoot worden.
Na nog zo'n twee weken wordt er voor de laatste keer geploegd, waarna men begint met het planten van de rijst in de sawah. Na ongeveer 8 weken is de rijst volgroeid en kan men weer met oogsten beginnen.

De rijst aren worden afgesneden en in grote zakken gedaan met daarop de naam van de rijstboer. Elke rijstboer is aangesloten bij een coƶperatie. Daar worden de zakken gewogen en met soort schudmachine wordt de rijst van de aren afgehaald, gedroogd en verkocht aan de grotere rijsthandelaren. Hierna krijgt de boer uitbetaald en kan hij weer plantjes kopen voor de volgende oogst.


Rijst art in Japan

Geen opmerkingen: