zondag 31 maart 2013

Bali - Ayam Betutu

Als u van plan bent om naar Java te gaan via Gilimanuk, maak dan eens een tussenstop om een super pittige Ayam Betutu (gestoomde kip, gekookt met Balinese kruiden) te proeven bij Men Tempeh restaurant.

Het restaurant bestaat al sinds 1976 en bevindt zich in de oude terminal van Gilimanuk, ongeveer 1 kilometer voor de zeehaven. In dit gebied zitten veel restaurants met Gilimanuk gerechten, een aantal van hen met de legendarische naam Men Tempeh. Maar er is maar een origineel Men Tempeh restaurant, met een foto van wijlen de oprichter Men Tempeh. Dit restaurant bevindt zich op een hogere locatie dan de andere restaurants. Betutu Men Tempeh is bekend om zijn super pittige, rijke smaak. De kip wordt klaar gemaakt met een Balinese kruidenmix, genaamd base genep, bestaande uit ui, knoflook, gember, zout, trassi, chili, zwarte peper, kurkuma, citroengras, verse nootmuskaat, limoen en koriander. De kip wordt gemengd met de specerijen en gestoomd gedurende twee uur. Men Tempeh serveert ook gebakken Betutu, waarin de gestoomde kip ongeveer 30 minuten wordt gebakken tot het bruin is.

Er zijn twee menu-pakketten met verschillende maten kip. Een pakket bestaat uit een hele kip, een mandje met rijst, een portie groenten, sambal (chili saus), Balinese sambal matah en pinda's en de kost 166.000rp. Als dat pakket te veel voor u is, bestel dan het half-sized pakket voor 60.000rp of een kwart pakket voor 28.000 rp. De gebakken Betutu pakketten zijn iets duurder. Een pakket bestaat uit een kip, mandje met rijst, een portie groenten, sambal, sambal matah en pinda's kost 171.000 rp. Het half-sized pakket 63.000 rp en kwart 30.000 rp.

Wij kopen meestal Ayam Betutu bij een warung aan de hoofdweg van Mendoyo naar Negara, een super pittige hele kip voor slechts 90.000 rp om mee naar huis te nemen.

Geen opmerkingen: