woensdag 19 juni 2013

Bali - donuts of kaliadrem

Kaliadrem, de bruine, ronde, driehoek-vormige cake is de traditionele Balinese donut.

Voor het maken van de kaliadrem wordt een kojong gebruikt, een mal gemaakt van bananenblad. Nadat het blad is gereinigd wordt deze ingevet met olie om het deeg gemakkelijker los te maken uit de mal. Een balletje deeg wordt in de mal gedrukt voordat het blad wordt gevouwen tot een driehoekige vorm. Na dat de donut is gevormd wordt het deeg uit de mal gehaald, er wordt een gat in het midden gemaakt en dan wordt het goudbruin in olie gebakken.

Het duurt maar een minuut om een donut te creƫren en te bakken. Het aantal gaten varieert van een tot drie, afhankelijk van de grootte van de donut. Kaliadrem gaat perfect samen met koffie of thee.

Het deeg is gemaakt van zeer eenvoudige ingrediƫnten: rijstmeel, bruine suiker, geraspte kokos, zout en water. Alle bestanddelen worden gemengd totdat een gladde textuur die gemakkelijk kan worden gevormd. Nog slechts weinigen maken kaliadrem uit traditioneel gemalen rijst, de meeste gebruiken nu kant en klare rijstmeel. Om een perfect deeg te maken laat het dan eerst een paar uur staan voor het bakken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je een artikel over neemt is het wel netjes om de bron te vermelden.

Joris

Kees van Minnen zei

Klopt, maar meestal zijn het bronnen van bronnen en dan ook nog vertaald.