maandag 3 juni 2013

Bali - Poppies Restaurant

Achter de drukte van Kuta is nog steeds de geschiedenis te vinden van hoe lokale mensen hun leven begonnen op te bouwen en tot op heden nog steeds succesvol zijn.

Een van die mensen is de oprichter van Poppies Restaurant, die met succes haar bedrijf runt dat in 1970 is opgericht, en maakte het tot een legendarische restaurant, naast de beroemde Warung Made en TJ's.

De naam Poppies komt van de wilde goud kleurige klaprozen die in Californië groeien. In de jaren 1960 tot in de vroege jaren 1970 was er een restaurant genaamd Poppies in La Jolla, Californië. De eigenaren van het restaurant besloten om te verhuizing naar Bali. Het waren twee mannen, George en Bob, die in Kuta een dame ontmoette genaamd Zenik Sukenny, liefdevol bekend als Jenik. In 1970 openden ze gezamenlijk Poppies Restaurant in Kuta. Sommige delen van de gebouwen zijn nog steeds hetzelfde. Intussen is de naam van dit legendarische restaurant overgenomen voor twee steegjes in Kuta, Gang Poppies I en Gang Poppies II.

Een stuk papier met daarop de geschiedenis van het restaurant toont een foto van een klein restaurantje met Jenik in 1972. Kuta stond op dat moment nog vol met kokospalmen en was nog steeds een typisch Balinees dorpje. Na de opening van het restaurant breidden de eigenaren hun bedrijf uit en bouwden huisjes ongeveer 25 meter van het restaurant. De huisjes en het restaurant hebben een soortgelijke architectuur, waaronder tuinhuisjes met rieten daken en kleine tuinen met planten die typisch zijn voor een dorp.

Na meer dan veertig jaar staat het restaurant nog steeds op dezelfde plaats en blijft populair onder toeristen die willen genieten van Indonesische gerechten op deze historische plek. Het restaurant is het drukst tijdens de lunch, met voor elke klant een favoriete plek om te eten: in een tuinhuisje, in de open lucht of in de bar, dat is uitgegroeid tot een rookruimte. Het restaurant lijkt niet niet groot van buiten vanwege de schaduwrijke bomen, maar er is plaats voor 200 gasten.

Indonesisch eten voert de boventoon op het menu, waaronder rijsttafel, kleine porties van verschillende gerechten uit de hele archipel. Kost slechts 225.000 voor twee personen en is het duurste gerecht op het menu. Een ander gerecht is gado-gado, een Indonesische salade met taugé en tahoe, geserveerd met zoete pindasaus. Er is ook nasi campur (gemengde rijst) en kip curry.

Het binnengaan van Poppies Restaurant via de kleine Balinese deur is net als het vinden van een toevluchtsoord te midden van de drukte en lawaai dat typisch is voor Kuta.

Geen opmerkingen: