dinsdag 30 juli 2013

Bali - bruine rijst thee

Rijst is voor Indonesiërs, vooral op Java en Bali, niet alleen een hoofdvoedsel. De rijst hier heeft een groot aantal soorten, vele kleuren en verschijnt in bijna elke maaltijd en snack.

Rijst wordt niet alleen gestoomd of gebakken maar is ook vaak een ingrediënt in cakes en zelfs dranken. Bijvoorbeeld Tajin is een soort drank gemaakt van de restvloeistof van gestoomde rijst. Tajin lijkt op melk, qua kleur en viscositeit.

Voor de boeren in Jatiluwih, in de regio Tabanan, is hun belangrijkste landbouwproduct bruine rijst, die niet alleen wordt geconsumeerd als basisvoedsel, maar ook in thee. Een plek om te genieten van deze unieke thee is bij Krishna Warung in Banjar Gunung Sari in Jatiluwih. Het is zeer eenvoudig en snel om een kopje bruine rijst thee maken - net als gewone thee. De smaak van de bruine rijst thee is sterk, maar wel lekker. Bij de warung kunt u genieten van de warme drank terwijl je het adembenemend mooie landschap van de rijst terrassen bekijkt in de koele bries van Jatiluwih.

Lokale boeren drinken meestal bruine rijst thee voor gezondheids-doeleinden. De antioxidanten zijn goed voor het uithoudingsvermogen, spijsvertering, evenals verbetering van de bloedcirculatie. Naast het verkopen van de bruine rijst thee verkoopt Krishna Warung ook bruine rijst thee in mooie verpakking, dus je kan thuis je eigen thee maken. Een 200 gram verpakking bruine rijst thee wordt verkocht voor slechts Rp 10.000. Dit pakket is ook biologisch en gelabeld door de nationale biologische certificeerder.
 De rijstterrassen van Jatiluwih

Geen opmerkingen: