woensdag 17 juli 2013

Bali - traditioneel voedsel uit Munduk

Het dorpje Munduk heeft een traditionele delicatesse dat verbazing geeft bij de bezoeker vanwege zijn unieke kookproces, evenals zijn hartige en heerlijke smaak.

Timbungan zoals het heet, wordt bereid door varkensvlees fijn te hakken, te kruiden met gemalen uien, pepers en zout en diverse Balinese specerijen en, dit is de unieke truc, daarna wordt het vlees in een bamboe koker gestopt.

De met vlees gevulde kokers worden keurig gerangschikt bij een vuur van brandende kokosnoot schillen. De kokers worden geregeld gedraaid zodat alle kanten verhit worden door de hitte van het vuur. Het vlees is perfect gebakken als de kokers het overheerlijke aroma beginnen vrij te geven. Een soortgelijke kook methode wordt ook gebruikt wanneer men cassave bladeren kookt. Het hete vlees en de gestoomde bladeren worden geserveerd met een portie gestoomde rijst uit het lokale rijstveld. De smaak is gewoon geweldig. Timbungan is ook een regelmatig gerecht in de tempel festivals in Munduk. En het is ook een historisch voedsel. Het dorp werd gesticht rond 1910, en de eerste bewoners hadden niet voldoende kookgerei en moesten dus vertrouwen op de bamboe kokers om te koken.

Geen opmerkingen: