vrijdag 2 augustus 2013

Bali - Lawar recept

Geen ceremonie of privé-feest gaat voorbij zonder dit traditionele gerecht.

Alleen de oudste en meest ervaren mannen mogen de vele ingrediënten mengen. Lawar bestaat uit gehakt vlees en vers bloed als dressing.

Kippenvlees kan worden vervangen door rundvlees, varkensvlees, vis, groenten of jonge jackfruit.

INGREDIËNTEN:
3 kopjes geblancheerde lange bonen, gesneden in ½ cm stukjes
½ kopje geraspte kokos, geroosterd
6 teentje knoflook, geschild, gesneden en gebakken
6 - 8 kleine uitjes, geschild, gesneden en gebakken
2 grote rode pepers, zonder zaadjes en snij ze in fijne reepjes
4 - 6 chilipepers, heel fijn gesneden
3 theelepel gebakken chili
2 eetlepels kipkruiden (pasta)
wat gebakken uitjes ter garnering

DRESSING:
250g kipfilet, zeer fijn gehakt
2 eetlepels kipkruiden (pasta)
1 theelepel vers geperst limoensap
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peperkorrels, geplet
Bananenblad gesneden in 30 cm (optie)

VOORBEREIDING:
Combineer bonen, kokos, knoflook, uitjes, pepers en kipkruiden in een grote kom en meng goed.

Combineer het kip gehakt met 2 eetlepels kipkruiden en meng goed. Plaats het gehakt overlangs in het midden van een bananenblad en rol het strak op. Plaats bananenblad in aluminiumfolie en rol het weer op. Stoom de rol gedurende 20 minuten. Verwijder de aluminiumfolie en bananenblad en breek alles met een vork naar zijn oorspronkelijke vorm, gehakt.

Combineer het gehakt met het bonen mengsel, breng op smaak met zout, peper en limoensap. Garneer met krokant gebakken uitjes.

Geen opmerkingen: