vrijdag 23 augustus 2013

Bali - Martabak telur

Een van mijn favoriete gerechten die Nyoman minstens elke week maakt is Martabak.

Nu zijn er hier twee soorten martabak, martabak telur en martabak manis. Martabak manis is een soort dikke pancake, gevuld met chocolade of kaas, al naar gelang je smaak.
Martabak wordt bij veel warungs verkocht, meestal in de avond, maar of de kwaliteit van het vlees overal even goed is betwijfel ik. Maar eerst het recept voor zelfgemaakte martabak telur.

Voor de vulling:
8 eetlepels olie
4 teentjes knoflook, gepeld en gesneden
700 gr gehakt of gemalen rundvlees
2 middelgrote sjalotten, fijngesneden
1 middelgrote ui, gehalveerd en in plakjes
2 eetlepels gehakte selderij
1 eetlepel kerriepoeder
4 eieren
1 stengel groene ui, fijn gesneden
Zout en peper naar smaak

Voor het deeg:
250 gr bloem
3 eetlepels olie
¾ kopje water
Snufje zout

Instructies:
Bereid het deeg eerst. Combineren alle ingrediënten van het deeg en kneed het tot een olieachtig elastisch deeg. Dek het af en laat het gedurende 2 uur bij kamertemperatuur staan. Verdeel het deeg in 4 stukken en rol elk stuk tot een bal. Trek het met lichtjes vette handen op een geoliede of marmeren oppervlak uit tot een grote dunne cirkel (een soort heel dunne pizza).

Terwijl het deeg rust, maak de vulling. Verhit de olie en bak de knoflook en sjalotten gedurende een paar seconden. Voeg gehakt toe en roerbak op middelhoog vuur tot het vlees van kleur verandert. Voeg de ui en selderij toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg kerriepoeder toe, meng goed en laat nog 3 minuten bakken. Zet opzij om af te koelen.

Om het geheel af te maken, verdeel de gebakken vulling over 4 kommen. Voeg 1 ei, groene ui, zout en peper in elke kom en meng goed.

Verhit een grote zware koekenpan of bakplaat met 2 eetlepels olie. Als het warm is, plaats de dunne cirkel deeg in het midden van de bakplaat en vul het midden van het deeg met de vulling.
Verspreid het licht naar zijkanten en vouw de vier zijkanten dicht zodat er een soort envelop ontstaat.
Bak op de bakplaat goudbruin aan een kant, draai het om en bak de andere kant. In stukken snijden en warm opdienen, indien gewenst, met groenten en gesneden pepers.

Maakt 4 stuks martabak.

Geen opmerkingen: