donderdag 29 augustus 2013

Bali - recept Klepon, rijst cakes

Klepon is een traditionele rijstcake, populair in heel Indonesië. Het wordt gekookt en gevuld met gula merah (palmsuiker) en gerold in geraspte kokos.

Klepon is groen omdat het meestal op smaak wordt gebracht met Pandan bladeren. Je moet Klepon voorzichtig eten, vooral als ze nog warm zijn.
Als het goed wordt bereid ontploffen deze heerlijke kleine kokosnoot ballen in je mond met een groot  gesmolten palmsuiker genot!

Ingrediënten: (maakt ongeveer 30 ballen)

1½ kopje rijstmeel
¾ kopje lauw water of kokosmelk
2-3 druppels groene kleurstof
8 theelepels donkerbruine suiker (Gula Merah)
1 kop geraspte kokos, gemengd met ½ theelepel zout

Mix de rijstmeel met lauw water en groene kleurstof totdat het een stevig maar flexibel deeg vormt. Neem een volle theelepel van het deeg en vorm een bal van ongeveer 1½ cm in diameter. Maak met je vinger een gat in het midden van de bal en doe er ongeveer een ½ theelepel bruine suiker in. Dicht het gat en rol het terug in de vorm van een bal. Bereid alle ballen en leg ze opzij.

Neem een pan half gevuld met water en breng het aan de kook. Laat de ballen een paar tegelijk in het kokende water vallen. Zodra ze aan de oppervlakte drijven verwijder ze met een lepel en rol ze in de geraspte kokos tot dat ze goed bedekt zijn.
Serveer op kamertemperatuur of een beetje warm.

Geen opmerkingen: