donderdag 1 augustus 2013

Lawar, traditionaal Balinese eten

Op het Eiland van de Goden is geen feest, of het nu een religieus of privé is, compleet zonder lawar, een traditionele Balinese lekkernij die bestaat uit een mengsel van vlees, groenten, dierlijk bloed, geraspte kokos, kruiden en specerijen.

Balinese lawar makers volgen de trend van de fastfood restaurants en verkopen nu lawar en andere traditionele gerechten vanaf de motorfiets, waardoor ze mensen bereiken in afgelegen wooncomplexen. De verkopers zijn nu overal te zien op de meest drukke plaatsen tijdens de lunch. Ze hebben een grote verscheidenheid aan lawar in een bamboe mand bevestigd op de achterkant van hun motor. Lawar kan bestaan uit een verscheidenheid van gesneden of gehakte groenten, gehakte kip, varkensvlees, eend, rundvlees, vis of jonge jackfruit. Sommige soorten lawar bevatten bloed van het vlees gemengd met kruiden naar smaak toe te voegen. Lawar bederft snel en moet onmiddellijk worden gegeten, het blijft meestal maar een halve dag goed voordat het bederft.

Lawar is vernoemd naar de ingrediënten, bijvoorbeeld lawar vermengd met varkensvlees wordt lawar babi genoemd. Lawar met jonge jackfruit heet lawar nangka. Soms is lawar vernoemd naar de kleur: lawar merah (rode lawar) en lawar putih (witte lawar). Lawar padamare is een combinatie van verschillende soorten lawar. De verkopers staan bekend als nasi ojek.

Geen opmerkingen: