zaterdag 9 november 2013

Balinese chocolade

Cacao wordt al minstens drie millennia gecultiveerd in Midden-Amerika, al rond 1100 voor Christus gevonden in Puerto Escondido. De Mesoamerican maakten van cacao chocolade drankjes en gebruikt de bijproducten om onder andere andere alcohol te produceren.

De Azteken maakten het drankje bekend als xocolatl en het is via de Spaanse veroveraars naar Europa gekomen om uiteindelijk de chocolade kenmerken te krijgen door chocolatiers en de massa producerende bedrijven zoals Cadbury, Van Houten en Nestle. Vandaag wordt ongeveer twee derde van de totale wereld cacao geproduceerd in West-Afrika, maar het wordt op grote schaal ook geteeld in de tropen, waaronder Bali, waarmee de vraag is waarom is er geen werkelijk unieke en uitstekende Balinese chocolade is.

Een paar jaar geleden heeft de Australische chocolatier Toby Garritt dit recht gezet, en uit zijn visionaire denken is nu een echt Balinees juweeltje in opkomst. Gelegen op het Bali Elephant Camp in Carangsari, een paar kilometer ten noorden van het Sangeh apenbos, creëerde Toby een kleine fabriek compleet met een vrij stijlvol café waar hij zijn bezoekers uitnodigt om te leren over het maken van echte chocolade. De Pod Chocolate brengt Garritt's creatie tot leven. De tour brengt de bezoeker van de cacaoboon tot de uiteindelijke creatie en hij legt ook uit hoe ze de lokale boeren ondersteunen om duurzame en hogere waarde producten te ontwikkelen. En natuurlijk is er de prachtige, echte hoge kwaliteit Balinese chocolade.. Pod Chocolate heeft reeds een aanzienlijke invloed op de hotel markt gemaakt, zoals Le Meridien, die niet alleen de chocolade verkoopt, maar het ook gebruikt in traditionele Balinese desserts.

Geen opmerkingen: