donderdag 19 mei 2016

Probeer deze Balinese maaltijden

Net als in de rest van Indonesië is het eten van street-food (of warung makan) in Bali een avontuur op zichzelf. Als je smult van Indonesische favorieten, zoals  bakso, martabak of gado-gado moet je zeker een ​​paar gerechten uit Bali proberen. Elke regio in Bali heeft zijn eigen specialiteit dat kan worden gevonden in warungs of verkocht in de stalletjes op straat. 9 favorieten die afkomstig zijn uit alle hoeken van het eiland zijn:

1. Sate
Indonesiërs houden van vlees op spiesjes, zozeer dat bijna elke regio's zijn eigen sate heeft. Bali is niet anders. In feite heeft Bali veel sate variaties. Het kiezen van een favoriet is moeilijk, maar probeer de goede oude sate Lilit, gehakt, geraspte kokos, kokosmelk, citroensap, sjalotjes en rode peper rond een bamboe, suikerriet of citroengras stok gewonden, gegrild op houtskool. Authentieke Balinese sate lilits zijn meestal gemaakt van varkensvlees en vis, maar u kunt ook kip of rundvlees verwachten. (En op sommige duistere plekken zelfs nog Sate Anjin... hond)

2. Babi Guling
Speenvarken is zeker een uniek gerecht in een land met een moslim meerderheid en dus niet-varken eters. In het hindoeïstische Bali is Babi Guling een bekend lokaal gerecht. In de Balinese tradities wordt Babi Guling gewoonlijk opgediend als een offer tijdens religieuze ceremonies, maar de populariteit onder de varkens-liefhebbende toeristen die letterlijk kwijlen over dit gerecht heeft geleid tot de ruime beschikbaarheid op het hele eiland. De Babi Guling wordt gegrild op het vuur, gevuld met uien, knoflook, gember, laos, kurkuma, citroengras, sjalotten, pepers en welke andere goedheid de babi guling warung chef besluit toe te voegen aan zijn of haar gerecht.

3. Lawar
Normaal geserveerd met gestoomde rijst is Lawar een mix van groenten, kokos en gehakt gemengd in rijke kruiden en specerijen (met inbegrip van garnalenpasta, gemalen peper, groene bonen en jackfruit), soms aangevuld met bloed om de smaak te versterken. Het is een zeer gemeenschappelijke schotel die je zult vinden in de meeste warungs in Bali. Varkensvlees Lawar en jackfruit Lawar zijn vrij normaal, hoewel je soms ook bijzonder exotische varianten tegen komt.

4. Nasi Campur
Als er één ding is waar Indonesiërs niet zonder kunnen leven, is het nasi. Net als sate, heeft elke regio in Indonesië zijn eigen versie, met inbegrip van Bali. In Bali is het de verrassing factor-je weet niet precies wat je gaat krijgen. Het kan zijn gegrilde tonijn, tofu, gebakken tempeh, spinazie, sate Lilit, wie weet? Een ding is er gemeen in de meeste Balinese nasi campurs, de sambal op de zijkant (of erop) heeft de neiging bijzonder pittig te zijn. Pas op en geniet!

5. Nasi Jinggo
Soms heb je honger om 11 uur 'avonds en je wilt iets eten, maar niet echt een hele maaltijd. Nasi Jinggo (of jenggo) is ontworpen voor de nacht. Het is een soort kleinere versie van nasi campur, spot goedkoop, en over het algemeen bevat het witte rijst, krokant gebakken tempeh met pepers, gesnipperde kip en seroendeng (geraspte kokos gebakken met een groot aantal kruiden). Alleen verkrijgbaar in Bali tot diep in de nacht.

6. Sambal Matah
Technisch niet een gerecht, het is meer als een chili salsa specerij die je eet met gegrilde vis of kip. Je vind ze bij warungs. Zelfs een portie sambal matah met witte rijst, en misschien wat kerupuk, zorgt voor een eenvoudige en smakelijke maaltijd, op voorwaarde dat je de hitte aankan. Wat zijn de speciale ingrediënten? Sjalotten, citroengras, trassi, knoflook, limoenschil en veeel red eye pepers. Alle rauw en fris.

7. Bubur mengguh
Een Buleleng specialiteit, de meer kokosnoot versie van bubur ayam (kip rijstepap vaak gegeten bij het ontbijt). De rijstepap, die in kokosmelk wordt gekookt, wordt geserveerd met een assortiment van gebakken pinda's, groene bonen en kip gekookt met laurier en laos. Er is meestal ook een extra saus, bestaande uit rode en bruine uien, sjalotten, kurkuma, rode pepers, hazelnoot, koriander, zout en peper. Soms kokosolie is toegevoegd voor extra smaak.

8. Srombotan
Deze groenteschotel komt uit Klungkung en daarom ook vaak gevonden op de drie Nusa eilanden, maar ook op het vasteland van Bali. Serombotan is een mix van groenten besprenkeld met Sambal Kelapa (kokos chili saus) en Bumbu Koples, een soort zoete sojasaus gemengd met een groot aantal kruiden. Ja, er is een overweldigende hoeveelheid kokosnoten betrokken bij deze gerechten, maar op een eiland waar ze veel lokaal worden geteeld, waarom zou je ze niet gebruiken? Sambal Kelapa is meestal gemaakt van geraspte kokosnoot, gemalen pepers, uien, limoensap, laos, garnalenpasta, en zout. Het wordt gemengd (of geplet) en gebakken tot in de perfectie. Bumbu koples is gemaakt van pinda's, palmsuiker, trassi, chilipeper, limoensap en ketjap. Net als de meeste Balinese sauzen, wordt kokosolie soms toegevoegd voor extra smaak.

9. Jaja Bali
Als je en zoetekauw bent, kan je Bali niet verlaten zonder deze te proberen Jaja Bali is een assortiment van Kue (zoete lekkernijen). Afhankelijk bij welke marktkramen of warung je het koopt, kan je onder andere verwachten Laklak (rijst-bloem muffins met geraspte kokos en besprenkeld met palm suiker caramel), Pisang Rai (gestoomde banaan met geraspte kokos), Bubur Injin ( zwarte rijstpudding met kokosmelk saus) en Dadar (pandan pannenkoeken gevuld met palmsuiker en kokos).

Geen opmerkingen: